Oslávte s nami 5. narodeniny. Využite zľavu 100 € na DNA Complex test s kódom: NARODENINY100.

Vedeli ste, že aj v tomto má prsty genetika?

Genetická predispozícia (niekedy nazývaná aj genetická náchylnosť, či citlivosť) zvyšuje pravdepodobnosť vzniku ochorenia na základe genetickej výbavy človeka. Je výsledkom špecifických genetických variácií, ktoré sa často dedia po rodičoch. Tieto variácie prispievajú k rozvoju ochorenia, no priamo ho nespôsobujú. U niektorých ľudí sa daná choroba počas života neprejaví, a to aj napriek prítomnosti danej predispozície.

Vďaka našim DNA testom môžete zistiť vaše predispozície v oblasti zdravia, výživy a športu. Niekoľko príkladov je uvedených nižšie v texte. Naše testy taktiež slúžia ako forma prevencie – ak sa u vás zistí predispozícia na ochorenie, je možné včas podstúpiť také kroky, ktoré môžu potenciálny vývoj ochorenia zastaviť. Nezabúdajte preto na seba, chráňte sa a odhaľte tajomstvá ukryté vo vašej DNA.

Srdcovo-cievne ochorenia

Srdcovo-cievne ochorenia predstavujú poruchy srdca a ciev. Do tejto skupiny zaraďujeme viacero ochorení, akým je napríklad ischemická choroba srdca, fibrilácia predsiení srdca, arteriálna hypertenzia alebo aneuryzmy. Spoločne je táto skupina ochorení najčastejšou príčinou úmrtí vo svete – ročne im na celom svete podľahne približne 17,9 miliónov ľudí, čo predstavuje približne 31 % zo všetkých úmrtí. Prevencia je jednou z najdôležitejších súčastí predchádzania a liečby chorôb srdca a ciev. Svoje riziko môžete výrazne znížiť dodržiavaním základného nutričného plánu a zásad životného štýlu: pravidelnou fyzickou aktivitou, zdravou stravou, redukciou stresu, ako aj odstránením častých zlozvykov – fajčenia, či požívania alkoholu.

Kofeín

Kofeín sa celosvetovo považuje za najčastejšie konzumovanú látku. Nachádzame ho v množstve rôznych potravín či nápojov, ako napríklad v čokoláde či čaji, avšak v mnohých krajinách sa práve káva považuje za hlavný zdroj kofeínu. V našom organizme je metabolizmus kofeínu ovplyvňovaný najmä génom CYP1A2, ktorý sa okrem iného podieľa aj na odstraňovaní toxínov a iných škodlivých látok z potravy. Z nášho DNA Lifestyle testu sa okrem iných predispozícií dozviete aj to, ako rýchlo vie vaše telo metabolizovať kofeín. Čím je metabolizmus kofeínu rýchlejší, tým je jeho vplyv kratší.

Obezita

Obezita je komplexné ochorenie charakteristické nadmerným množstvom telesného tuku. Obezita však nie je len kozmetickým problémom. Je to najmä zdravotný problém, ktorý výrazne zvyšuje riziko vzniku iných ochorení, akými sú napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak, ochorenie srdca a ciev či steatóza (stukovatenie) pečene. Výrazný vplyv na vývoj obezity majú metabolické, behaviorálne, ale aj genetické faktory. Genetické faktory zohrávajú úlohu v prípade obezity vo viacerých oblastiach: vplývajú na ukladanie telesného tuku a jeho distribúciu, regulujú chuť do jedla a ovplyvňujú aj spaľovanie kalórií počas cvičenia. Genetické predispozície na vývoj obezity sú taktiež obsahom našich testov.

Športové predispozície

Z našich testov je možné zistiť aj viacero športových predispozícií. Povieme vám, na aký typ športu sa viac hodíte, a taktiež zistíme vašu náchylnosť na rôzne športové zranenia. Vybrať si druh cvičenia je nesmierne náročné a častokrát mätúce. Je však dôležité vedieť, že akýkoľvek druh športu či cvičenia je vo všeobecnosti pre ľudské telo prospešný. Pravidelným cvičením sa zlepšujeme a posúvame dopredu. 

Zdroje

  1. Cornelis, M. C., Byrne, E. M., Esko, T., Nalls, M. A., Ganna, A., Paynter, N., … & North, K. E. (2015). Genome-wide meta-analysis identifies six novel loci associated with habitual coffee consumption. Molecular psychiatry, 20(5), 647-656.
  2. Gandini, S., Sera, F., Cattaruzza, M. S., Pasquini, P., Abeni, D., Boyle, P., & Melchi, C. F. (2005). Meta-analysis of risk factors for cutaneous melanoma: I. Common and atypical naevi. European journal of cancer, 41(1), 28-44.
  3. International Agency for Research on Cancer Working Group on Artificial Ultraviolet (UV) Light and Skin Cancer. (2007). The association of use of sunbeds with cutaneous malignant melanoma and other skin cancers: a systematic review. International Journal of Cancer, 120(5), 1116-1122.
  4. Sulem, P., Gudbjartsson, D. F., Geller, F., Prokopenko, I., Feenstra, B., Aben, K. K., … & Stefansson, K. (2011). Sequence variants at CYP1A1–CYP1A2 and AHR associate with coffee consumption. Human molecular genetics, 20(10), 2071-2077.
  5. Wang, K., Li, W. D., Zhang, C. K., Wang, Z., Glessner, J. T., Grant, S. F., … & Price, R. A. (2011). A genome-wide association study on obesity and obesity-related traits. PloS one, 6(4), e18939.
  6. https://medlineplus.gov/genetics/understanding/mutationsanddisorders/predisposition/
  7. https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease
  8. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
  9. https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/guidelines/prctgd_c.pdf

Zdroje fotografií

  1. https://www.freepik.com/photos/family‘>Family photo created by rawpixel.com

dominik illek, dna era

Mgr. Dominik Illek

Chief Marketing Officer

Dominik má viac ako 9 rokov skúseností s marketingom a PR. Pracoval pre medzinárodné spoločnosti a z pozície Head of Marketing pre sieť co-workingových centier viedol medzinárodný tím ľudí v piatich krajinách. Od leta 2020 je súčasťou tímu DNA ERA. Je zodpovedný za marketingovú a komunikačnú stratégiu značky.

Podobné články

Upraviť cookies nastavenia

DNA testy

Konzultácie