Oslávte s nami 5. narodeniny. Využite zľavu 100 € na DNA Complex test s kódom: NARODENINY100.

Melanóm – ako sa chrániť pred týmto agresívnym typom nádorového ochorenia?

S príchodom letných mesiacov sa spája viacero pozitív. Teplé počasie nás láka tráviť viac času vonku a oddychovať na dovolenkách v rôznych častiach sveta. Je však veľmi dôležité myslieť aj na riziká, ktoré so sebou toto obdobie prináša. Jedným z najzávažnejších rizík je zdravotný problém, ktorý je známy pod pojmom „melanóm“, niekedy nesprávne označovaný ako „rakovina kože“. Z vedeckých štúdií vyplýva, že riziko rozvoja melanómu je ovplyvnené genetickou predispozíciou až do miery 58 %. Prečítajte si viac o ochorení a preventívnych krokoch.

Čo je melanóm?

Melanóm je typ nádorového ochorenia, ktoré postihuje bunky známe pod označením melanocyty. Hlavnou úlohou melanocytov je produkcia melanínu, čo je pigment, ktorý chráni bunky pred poškodením zo slnečného žiarenia. Čím viac melanínu si vie naše telo produkovať, tým tmavšia bude naša pokožka, vlasy a oči, čo zároveň vedie aj k lepšej ochrane pred negatívnymi vplyvmi ultrafialového (UV) žiarenia zo slnka. Melanocyty sa nachádzajú v rôznych častiach ľudského tela, a preto je nesprávne melanóm označovať ako rakovinu kože. Je síce pravda, že melanóm sa najčastejšie vyskytuje na koži, najmä v oblasti znamienok, kde je veľmi vysoká koncentrácia melanocytov, objaviť sa však môže kdekoľvek na tele, vrátane napríklad oka.

Ako melanóm vzniká?

Melanóm vzniká po premene normálnej bunky na tzv. rakovinovú, ktorá má viaceré špecifické charakteristiky, ako je napríklad neregulované delenie, ktoré vedie k samotnému rastu nádoru. K tejto premene dochádza po sérii viacerých mutácií v kľúčových oblastiach DNA. K týmto mutáciám môže dochádzať z viacerých dôvodov, kľúčové sú však tri oblasti: 

  • naša genetika, 
  • náš životný štýl a prostredie, v akom žijeme, 
  • a v neposlednom rade tzv. faktor náhody.

Na riziko rozvoja vplýva aj genetika

Z vedeckých štúdií vyplýva, že riziko rozvoja melanómu je ovplyvnené genetickou predispozíciou až do miery 58 %. To znamená, že naša genetika zohráva významnú úlohu pri individuálnej náchylnosti každého z nás k rozvoju ochorenia. Jedným zo spôsobov, akým genetika ovplyvňuje toto riziko, je práve vyššie spomenutá produkcia melanínu a s ňou súvisiaca ochrana pred slnečným UV žiarením.

Životný štýl a prostredie 

Najvýznamnejšiu úlohu pri rozvoji melanómu zohráva vystavovanie sa UV žiareniu zo slnka. UV žiarenie má totižto schopnosť spôsobovať mutácie v DNA, čo môže časom viesť k samotnému rozvoju ochorenia.

Faktor náhody 

K vzniku mutácií môže dochádzať v našom tele aj úplne prirodzene a zabrániť tomu nevieme žiadnym spôsobom. Pri každom jednom delení bunky sa totiž odohráva dôležitý proces, a to je kopírovanie DNA. Enzým, tzv. DNA polymeráza, ktorý má toto kopírovanie na starosti, však nie je bezchybný. To znamená, že s určitou frekvenciou robí pri kopírovaní chyby, ktoré sú však vo väčšine prípadov odstránené rôznymi opravnými mechanizmami. Občas však môže dôjsť k tomu, že chyba nie je odstránená a zafixuje sa do ďalších generácií.

Ako sa viem chrániť pred vznikom melanómu?

Kľúčom pri prevencii nádorových ochorení, vrátane melanómu, je chrániť sa pred vznikom mutácií, ktorým vieme naším správaním zamedziť. Jedná sa teda najmä o dostatočnú ochranu pred UV žiarením zo slnka. K tejto ochrane môžu prispieť viaceré kroky, vrátane využitia opaľovacích krémov s ochranným faktorom minimálne 30, či nosenia kvalitných slnečných okuliarov s UV filtrom.

Žiaľ, nádorovým ochoreniam, a tým pádom aj melanómu, nevieme zabrániť úplne. Je to z toho dôvodu, že k ich rozvoju prispieva vyššie spomenutý faktor náhody. Práve preto je zvlášť pri nádorových ochoreniach veľmi dôležité myslieť na preventívne prehliadky u lekára. Vďaka týmto prehliadkam vieme zachytiť potenciálny problém včas, čo je veľmi dôležité pre efektívnu liečbu. Štatistiky uvádzajú, že šanca na prežitie 5 rokov po diagnostikovaní melanómu klesá z viac ako 90 %, pokiaľ je identifikovaný včas, na menej ako 30 %, pokiaľ je odhalený príliš neskoro. Práve preto sa v rámci prevencie odporúča navštevovať dermatológa minimálne raz ročne.

Okrem pravidelných návštev lekára je veľmi dôležité sledovať si najrizikovejšie miesta na tele aj samostatne. Pri melanóme sa jedná najmä o znamienka. Určite navštívte lekára čo najskôr, pokiaľ spozorujete znamienko, ktoré:

  • má asymetrický tvar,
  • má nepravidelné okraje,
  • má nepravidelnú farbu,
  • má viac ako 6 mm,
  • svrbí, hnisá alebo krváca.

Každý z nás je jedinečný a nejedná sa iba o viditeľné znaky, ako je farba očí alebo vlasov. Jedná sa aj o skryté náchylnosti k rôznym zdravotným problémom, ako je napríklad melanóm. Dnes už má každý z nás možnosť odhaliť tieto skryté genetické predispozície, vďaka čomu môžeme upraviť svoje správanie podľa individuálnych potrieb. Vďaka DNA analýze spoznáte svoje genetické predispozície a budete môcť začať s efektívnou prevenciou v oblastiach, ktoré sú pre vás najrizikovejšie.

Ak vás zaujíma, ako vyzerajú výsledky analýzy DNA, odporúčame vám nahliadnuť do nášho DEMO účtu, v ktorom si môžete pozrieť vzorové výsledky všetkých DNA testov.

Zdroje:

  1. Miller, A. J., & Mihm Jr, M. C. (2006). Melanoma. New England Journal of Medicine, 355(1), 51-65.
  2. Schadendorf, D., van Akkooi, A. C., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … & Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet, 392(10151), 971-984.
  3. Tsao, H., Gabree, M. J., & Atkins, M. B. (2010). Inherited susceptibility to melanoma. Available [with UpToDate subscription] at: http://www. uptodate. com/patients/content/topic.
  4. Mucci, L. A., Hjelmborg, J. B., Harris, J. R., Czene, K., Havelick, D. J., Scheike, T., … & Kaprio, J. (2016). Familial risk and heritability of cancer among twins in Nordic countries. Jama, 315(1), 68-76.
  5. https://www.curemelanoma.org/about-melanoma/melanoma-staging/melanoma-survival-rates/
  6. https://www.facingourrisk.org/info/hereditary-cancer-and-genetic-testing/hereditary-cancer/genes-and-cancer
Genetik DNA ERA

Mgr. Filip Uhrin

Genetik

Filip je absolventom odboru genetika na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V spoločnosti DNA ERA pôsobí na pozícii genetika takmer od úplného vzniku. Na základe rôznych vedeckých štúdií pripravuje podklady pre prípravu DNA analýz, ale zabezpečuje aj odborné konzultácie so zákazníkmi.  

Podobné články

Upraviť cookies nastavenia

DNA testy

Konzultácie